Penseln tecknar krokis varje månad

dav

Varje måndag träffas Penseln i Djurö kulturhus och tecknar och målar tillsammans. Vi har ingen lärare eller kursplan och håller var och en på med våra egna målarprojekt, men vi inspirerar och tipsar varandra om motiv, tekniker och var man kan köpa bra målarmaterial.

Modell tll utvald fil_redigerad-1

En gång i månaden byter vi ut vår måndagsträff mot kroki – d.v.s. att teckna eller måla av nakenmodell. För den som aldrig prövat detta kan det låta konstigt, men det är faktiskt et av de bästa sätten att lära sig att avbilda verkligheten, både när det gäller perspektiv och att lära sig att iaktta i största allmänhet. Jag brukar ofta hävda att kroki är målarkonstens motsvarighet till musikens att spela skalor. Och det är ett påstående som jag står upp för: det finns ingenting som hjälper så mycket på förmågan att framställa t.ex. landskap som just att öva sig på att framställa den nakna kroppen. Om man först ska redogöra för tyg som ligger och veckar sig runt gestalterna, så blir det allt, allt för svårt.  Det är en av orsakerna till varför krokis är så välgörande. Det att regelbundet träna sambandet mellan öga och hand hjälper en att också se mellanrummen i verkligheten. Eller skuggorna.

dav

Att vi sen har det ganska trevligt när vi sitter och tecknar är en helt annan sak. Och det bästa av allt är att ingen ska känna sig tvungen att visa upp sina teckningar. Därför behöver man heller inte känna någon press på att lyckas med sina teckningar. Var och en av oss tränar på den nivå som vi nu befinner oss.

filename-1 (4)

Nästa gång vi tecknar krokis blir 29 okt kl 13 – 15 i Djurö Kulturhus – mitt emot ICA.

För att se vilka kommande söndagar som vi har kroki: Titta på anslagstavlan utanför kulturhuset eller gå in på Djurö Konst & Kulturs hemsida. Du behöver inte anmäla dig i förväg: Ta bara med en 100-lapp i modellpengar eller betala ett årsmedlemskap i Penseln (300 kr/år), då är krokin gratis. Vidare måste du förstås ta med ett block och några pennor – blyertz eller färgpennor. Eller kanske att du föredrar något annat material som kol eller likn. Då tar du förstås med det.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s