Föredrag av Katarina Schoerner Carr

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sista söndagen i november höll Katarina Schoerner-Carr ett spännande föredrag i Djurö kyrka. Hon berättade om skärgårdens historia från urminnes tider och fram till nu. Föredraget är ett resultat av hennes efterforskningar i gamla tänkeböcker, kyrkböcker och sockenprotokoll, en forskning som också bildat grund för skyltarna på Sjöhistoriska Stigen.

Stiftelsen Vasakungarnas Djurhamn startade som projekt 2008 med August Boj som lidelsefull entreprenör. Målet var att upprätta en vandringsled med skyltar som berättade Djurös historia. Huvudvikten lades förstås främst på Djurös glansdagar, nämligen på 1400- och 1600-talen, då Djurhamn – som det kallades för den gången – var hemvist för den svenska örlogsflottan.

Vandringsleden utkristalliserades så småningom till att bestå av tre slingor: en i Eriksbergs-skogen, en runt kyrkan och en på Klockarudden – med start strax utanför Djurönäset. August Boj hade lekt med tanken i ett par år, men det som gav startskottet till att projektet blev verklighet, var nog när man 2007 fann ett officerssvärd från tidigt 1500-tal mitt ute i Eriksbergsskogen.

August Boj lyckades skaffa EU-bidrag som bla.a. användes till att driva ett kansli. Man bör också nämna de 14 volontärerna som var med och drev projektet och tog sig an praktiska arrangemang både när det gällde att förverkliga slingorna, men också vid olika guidningar och föredrag.

När skyltarna på de tre slingorna kommit på plats ersattes Stiftelsen av en förening ”Sjöhisto-riska Stigens Vänner”, som bla.a. sett till att det numera finns en app, där man på sin smart-phone kan lyssna på en engelsk version av skyltarnas texter. Sedan ett år tillbaka har Sjöhistoriska Stigen blivit en underavdelning av Djurö Konst & Kultur. Och en av de fasta punkterna är det årliga föredraget av Katarina Schoerner-Carr.

Nu ska man inte låta sig förledas till att tro att detta är en helt obetydlig sammanslutning. För det första är det Djurös enda riktiga sevärdhet, som numera står i alla turistbroschyrer. För det andra har Eriksbergsskogen omvandlats till ett naturreservat, som sannolikt byter namn till Hamnskogen Eriksberg eftersom skogens namn ända fram till någon gång sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal hette just Hamnskogen. Naturreservatet invigs till försommaren 2018. I samband med detta har Värmdö kommun, som är markägare till skogen fattat nytt intresse för Sjöhistoriska Stigen och vi har förhoppningar om att kommunen vill kosta på vissa förbättringar och kanske utveckla skogen i samarbete med de som i dag, inom Djurö Konst & Kultur och Djurö Byalag, arbetar för det ändamålet.

Vi väntar därför med spänning på den högtidliga invigningen av Hamnskogen och håller tummarna för att det kommer generera mycket gott för hela Sjöhistoriska Stigen.

PS  Den som vill veta mer och Sjöhistoriska Stigen kan gå in på Djurö Konst & Kulturs hemsida www.djurokultur.se och klicka på fliken Sjöhistoriska Stigen. Där kommer också att offentliggöras information om invigningen av Hamnskogen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s