Föredrag om Luther av författaren, prästen och forskaren Peter Strömmer

dav

I onsdags kväll var Djurö kyrka platsen för ett intressant föredrag om Martin Luther. Den formella anledningen var att i år firar vi 500 års jubileet för reformationen, närmare bestämt det år då Luther spikade upp sina berömda teser på kyrkporten i Wittenberg. Den verkliga orsaken var dock att Peter Strömmer är en riktig Luther fantast som forskar om Luther och reser gång på gång i den kände kyrkomannens fotspår.

Vi fick höra ett mycket initierat föredrag där vi först fick delta i en resa i Luthers fotspår, men det som gav mig den största behållningen var när Strömmer kom in på Luthers teologi. Han redogjorde för hur Luther såg på Guds nåd och hur människan inte behöver annat än att tro på Gud (vilket enligt Luther måste ske genom Jesus Kristus) så är hon förlåten. Gud kräver ingen form av botövningar för att stryka ett sträck över hennes synder. Detta ska dock inte förstås som att om man har denna delaktighet i Guds nåd, så är det bara fritt fram att fortsätt synda. Nej den kärlek som strömmar från Gud genom oss omsätts helt naturligt i goda gärningar mot våra medmänniskor.

sdr

Samtidigt såg Luther tillvaron som uppdelad i den andliga världen och den jordiska och ansåg inte att man skulle blanda ihop de två. ”Vi ska ge Gud vad som tillkommer honom och ge våra jordiska furstar vad som tillkommer dem”. Samtidigt påpekar han att människan i sin dagliga gärning kan hylla Gud. Vår yrkesutövning kan alltså bli en lovsång till Gud.

Det var en mycket fin stämning i kyrkan och det beslöts också att upprätta en studiecirkel som skulle försöka komma underfund med reformationens betydelse för vår del av skärgården. På medeltiden hade ju Kung Valdemar skänkt den till Sankta Clara kloster men i och med reformationen gick landskapet ju tillbaka till kronan. Vår fråga är: vad fick detta för betydelse för dem som bodde i skärgården. Började Gustav Vasa strax att skicka dit knektar som skulle kräva in skatt från kronogodsen?  Kom förändringarna snabbt eller glidande och vad blev det av de munkar och nunnor som måste lämna klostren – samt förstås en mängd andra frågor.

 

 

 

 

 

 

 

Ett svar till “Föredrag om Luther av författaren, prästen och forskaren Peter Strömmer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s