Strindbergs Fadren har premiär på Valborgsmässoafton

 

Pias klänning är lite för stor i halsen (2)

Sufflös, regissör och ”dottern”

Just nu är Byskolan i Stavsnäs platsen för intensiva repetitioner på Strindbergs skådespel Fadren. D.v.s. i denna uppsättning heter skådespelet Modern, eftersom pjäsen delvis har blivit ”återdiktad” av Claes Fellbom. Han är också regissör – som han brukar vara på sina Strindbergs uppsättningar.

Det drar ihop sig till genomdrag av skådespelet1

Man gör sig klar till repetition

Fellbom förklarar att Strindbergs drama principiellt är stort sett ospelbar nu för tiden. Därtill har samhället förändrat sig alltför mycket. En nutida publik kan inte föreställa sig hur mycket könsrollerna har förändrat sig sedan slutet av 1800-talet. Den som inte är insatt i hur lagstiftning och diskurs har förändrat sig i och med kvinnoemancipationen skulle ha svårt att förstå Strindbergs relationsdrama.

Far och dotter i harmoni1

I början är det harmoni mellan far och dotter

Den gången Strindberg skrev sitt teaterstycke var det fadern – och inte modern  – som hade hela rätten till barnen, d.v.s – så länge han försörjde hustru och barn. Å andra sidan kunde han aldrig vara helt säker på sitt faderskap, eftersom genteknik inte existerade på den tiden. Sådana  faktorer återspeglades naturligtvis också i den känslomässiga relationen mellan de två könen.
Helena övar repliker1

Helena övar sig på sina repliker

Därför har Fellbom alltså skrivit om stycket så att de konflikter som Strindberg utforskade också ska bli begripliga för en modern publik. Därmed har pjäsens tyngdpunkt förskjutits från faders- till modersgestalten, därav skådespelets ändrade namn.
De tre kvinnliga skådespelarna gör sig beredda -1

Styckets tre kvinnliga skådespelare diskuterar ”dotterns” dräkt

Pias klänning är lite för stor i halsen (1)

I sista stund syr Helena om ”dotterns” klänning

Det är repetitioner nästan varenda dag i Byskolan i Stavsnäs. Premiären är satt till valborgs-mässoafton.

Moderns värld faller samman-1

Moderns värld rasar samman

Stycket kommer bara spelas 30/4, 1/5,4/5 och 5/5 samt 4 gånger i övergången maj/juni, så det är nog klokt att snart köpa biljetter. De köps hos Nortic: https://www.nortic.se/dagny/sjow/66702. Biljetterna kostar 200 kr /st.

Fadern med amma beskuren 3-1

En av de få som fadern verkligen kan lita på är sin gamla amma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s