Sufflös, regissör och ”dottern”
Just nu är Byskolan i Stavsnäs platsen för intensiva repetitioner på Strindbergs skådespel Fadren. D.v.s. i denna uppsättning heter skådespelet Modern, eftersom pjäsen delvis har blivit ”återdiktad” av Claes Fellbom. Han är också regissör – som han brukar vara på sina Strindbergs uppsättningar.
Man gör sig klar till repetition
Fellbom förklarar att Strindbergs drama principiellt är stort sett ospelbar nu för tiden. Därtill har samhället förändrat sig alltför mycket. En nutida publik kan inte föreställa sig hur mycket könsrollerna har förändrat sig sedan slutet av 1800-talet. Den som inte är insatt i hur lagstiftning och diskurs har förändrat sig i och med kvinnoemancipationen skulle ha svårt att förstå Strindbergs relationsdrama.
I början är det harmoni mellan far och dotter
Den gången Strindberg skrev sitt teaterstycke var det fadern – och inte modern – som hade hela rätten till barnen, d.v.s – så länge han försörjde hustru och barn. Å andra sidan kunde han aldrig vara helt säker på sitt faderskap, eftersom genteknik inte existerade på den tiden. Sådana faktorer återspeglades naturligtvis också i den känslomässiga relationen mellan de två könen.
Helena övar sig på sina repliker
Därför har Fellbom alltså skrivit om stycket så att de konflikter som Strindberg utforskade också ska bli begripliga för en modern publik. Därmed har pjäsens tyngdpunkt förskjutits från faders- till modersgestalten, därav skådespelets ändrade namn.
Styckets tre kvinnliga skådespelare diskuterar ”dotterns” dräkt
I sista stund syr Helena om ”dotterns” klänning
Det är repetitioner nästan varenda dag i Byskolan i Stavsnäs. Premiären är satt till valborgs-mässoafton.
Moderns värld rasar samman
Stycket kommer bara spelas 30/4, 1/5,4/5 och 5/5 samt 4 gånger i övergången maj/juni, så det är nog klokt att snart köpa biljetter. De köps hos Nortic: https://www.nortic.se/dagny/sjow/66702. Biljetterna kostar 200 kr /st.
En av de få som fadern verkligen kan lita på är sin gamla amma